Sota el lema “Cridats a ser comunitat”, es posa en marxa la Campanya Institucional a tota la confederació Càritas, que té per objectiu posar el focus en el valor de la participació i la comunitat com a eixos del projecte de transformació social i de construcció del Regne conforme al missatge evangèlic.

Aquesta suposa la tercera i última etapa anual de la campanya global que a 2014 Càritas va presentar per al trienni 2014-17 sota el lema Estima i Viu la Justícia, centrat en la persona i la defensa dels seus drets fonamentals. Durant el primer any (2014-15), els continguts de sensibilització es van centrar en el missatge “Què fas amb el teu germà?” i en el segon any (2015-16) en l’exhortació “Practica la justícia. Deixa la teva empremta”.

D’aquesta manera, es convidava a la comunitat cristiana i a tota la societat a activar el compromís individual i col·lectiu com a eix transformador de la societat, una convocatòria a deixar “empremtes de justícia”a través de pautes de vida i idees pràctiques per construir un món més solidari i sostenible amb les persones i el medi ambient.

Participar en comunitat per transformar

Per a aquest tercer i últim any de la campanya global, i segons s’assenyala en la Guia de Campanya, “teixir xarxa, fer comunitat, sumar treball, somnis, fer-mos comú-unió amb uns altres, és la clau que ens permet entrar en altres mons possibles on flueixen corrents d’amor, justícia, fraternitat, que transformen i alimenten l’esperança de les persones”.
En coherència amb el missatge trianual d’ “Estimar i viure la justícia”, aquesta convidada “es fa possible des de la comunitat, des del fer xarxa amb uns altres, perquè estam cridats a aprendre a viure en comú, a conviure en pau, a fer possible la justícia, la fraternitat entre nosaltres, totes les persones que vivim en aquesta casa comuna, la Mare Terra que ens acull a tots.
La Campanya Institucional de Càritas és una campanya de sensibilització en valors que té per objecte reforçar i reflectir la identitat i missió de Càritas entre els seus agents i el conjunt de la comunitat cristiana, com a plataforma per incidir i sensibilitzar al conjunt de la societat.
Objectius

Per al període 2016-17, la Campanya s’ha marcat quatre objectius:
– Sensibilitzar sobre la importància d’aprendre a viure en comú en la realitat global del nostre món. La mobilitat humana, característica del nostre temps, ens porta a la necessitat de conviure persones de diferents llocs, cultures, religions: Les migracions forçoses ens obliga a acostar-nos a la realitat d’aquestes persones i a engegar el nostre compromís.

– Prendre consciència de la responsabilitat de la cura de la Creació. És necessari preservar l’equilibri dels diferents hàbitats per aconseguir un equilibri sostenible. La nostra generació no té dret a destruir l’herència de la Humanitat.

– Denunciar les situacions d’injustícia i de falta de compliment dels drets humans a través de les nostres accions i gestos, des de l’esperança de nostra en què és possible construir una societat diferent.

– Animar i treballar en l’enfortiment de les nostres comunitats com a base de la transformació de la societat, fent d’ells espais on viure la fraternitat i la solidaritat, veritables oasis d’acolliment i participació.
En resum, enfront de l’ individualisme creixent, a l’anonimat en què vivim, a la indiferència davant la realitat de l’altre, la Campanya Institucional 2016-17 Càritas vol ser una proposta per “ser en comú, perquè gens de l’humà ens és indiferent, perquè som tots responsables de tots”.
Comunitat que acompanya i actua contra la pobresa
Diu Francesc de la comunitat parroquial “que és i està cridada a ser comunitat de comunitats, santuari on els assedegats van a beure per seguir caminant (…), àmbit de viva comunió i participació”.
Càritas, com a expressió organitzada de la caritat de la comunitat, també està convocada a generar comunitat i a promoure la comunió i la participació.“La comunitat–explica la Guia de Campanya— és l’espai on podem acompanyar i ser acompanyats, generar presència, anunci, denúncia, i un altre estil de vida que possibiliti espais alliberats on el que sofreix, troba consol; on el que té set, troba fonts; on el que necessita consol, troba acollida i afecte”. D’aquesta forma, “la comunitat és capaç de respondre al mandat ´Doneu-los vosaltres de menjar!´ de l’Evangeli i d’ implicar-se en el treball per la promoció del desenvolupament integral dels pobres i l’eliminació de les causes estructurals de la pobresa.
Aquest compromís exigeix ampliar la mirada i incidir amb la nostra acció no només al nostre territori sinó més enllà de les nostres fronteres, fent que el sofriment de les persones d’altres països i les injustes relacions internacionals sigui també el nostre.

Una sola campanya, dos moments anuals
Sota el lema comú “Cridats a ser comunitat” per al període 2016-17, la Campanya Institucional té dos moments d’especial incidència: Nadal i Corpus Christi.
Per Nada se celebra el Naixement de Jesús, el Fill de Déu, que es fa de nou vida entre nosaltres, en cadascun. En aquest moment, la Campanya posa especial èmfasi a recordar com “estam cridats a construir des del que és nou, des de la novetat i senzillesa d’un Déu que es fa humanitat i ens recorda que totes les criatures som fills i filles, germans i germanes. aquest és el nostre punt de partida per ser comunitat, per construir una nova societat”.

La festivitat del Corpus Christi és el moment en el que Càritas celebra el Dia de Caritat. Aquesta jornada, que tota l’Església dedica de manera específica a Càritas, és un moment especial “per celebrar l’Amor que es lliura, especialment, als preferits de Déu, als quals viuen en pobresa i són víctimes de la desigualtat, sense drets, exclosos de tots”. Són nombroses les Càritas Diocesanes que celebren al llarg d’aquesta setmana un dens programa d’activitats per donar a conèixer al conjunt de la societat els projectes soci-caritatius que desenvolupa a cada territori.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=“CRIDATS_A_SER_COMUNITAT”,_CONVIDADA_DE_LA_CAMPANYA_INSTITUCIONAL_DE_CÀRITAS_PER_2016-17_&&noticia_id=9459

Por Prensa