Càritas Espanyola es suma a la petició que a les darreres 48 hores han subscrit 430 organitzacions de tot el país que treballen en defensa de drets humans, migracions i refugi, i de la societat civil, en suport de la crida “PERQUÈ NO ES MORIN DE FRED”, a la qual sol·liciten una operació a nivell europeu de protecció contra el fred de manera eficaç i ràpida.
Les imatges dels últims dies a les quals desenes de milers de persones refugiades estan suportant l’actual ona de fred polar sense un sostre sobre els seus caps, així com la congelació de membres i mort de diverses d’ells, han impulsat a aquestes organitzacions (així com centenars de particulars que s’han sumat de forma espontània al document) a sol·licitar a la Comissió Europea i al Govern espanyol una operació eficaç i immediata que disposi les mesures d’emergència necessàries de cara a garantir les condicions mínimes d’habitabilitat d’aquestes persones.
Les organitzacions signatàries manifesten la seva profunda preocupació a causa que la situació actual de milers de refugiats a Grècia i els Balcans posa en risc la vida de molts d’ells i suposa, en la pràctica, un incompliment de les garanties mínimes que ha d’oferir la Unió Europea. La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, en els seus dos primers articles, es compromet a preservar, protegir i respectar la dignitat humana, així com el Dret a la vida; dos elements, que segons el parer dels signants, s’estan posant en dubte.
Per això, les organitzacions signatàries sol·liciten al Govern d’Espanya i a la Comissió Europea un paper molt més actiu per engegar urgentment una operació europea contra el fred en coordinació amb els governs de Grècia i els països dels Balcans, a través del Mecanisme europeu de Protecció Civil o altres accions d’emergència que puguin engegar els propis Governs de la Unió, que doni una solució urgent i immediata a aquestes persones, de forma independent als seus processos de documentació i /o reconeixement de la seva condició de persona refugiada.

Acció de la xarxa Càritas a la Frontera Est
La xarxa Càritas està redoblant els seus esforços d’acollida i protecció als migrants i refugiats que s’enfronten a condicions de màxima precarietat davant l’impacte de l’ona de fred àrtic que afecta a Grècia, Sèrbia i Europa sud-oriental.
Amb temperatures nocturnes inferiors a 20 graus centígrads sota zero en algunes àrees, milers de migrants estan dormint pràcticament a la intempèrie, en camps d’acollida o edificis abandonats. Aquestes persones –afganesos, pakistaneses, sirians i iraquians en la seva majoria— han fugit de situacions de conflicte i, fins i tot després que les rutes de migració des de Turquia a Grècia anessin tancades el passat mes de març, les persones segueixen intentat entrar a Europa per vies alternatives.
A Grècia, Càritas està proporcionant ajuda de primera necessitat als refugiats que estan en pitjors condicions, al nord del país. Com assenyala Maristella Tsamatropoulou, portaveu de Càritas Hellas, «No hi ha cap tipus de calefacció. La població local els està donant fusta per fer petites fogueres o alimentar estufes. Cremen tot el que pugui cremar per mantenir la calor”.
A Sèrbia, més de 7.500 persones també estan atrapades en condicions molt precàries, prop de la frontera hongaresa, gairebé en estat de congelació. Segons alerten responsables de la xarxa Càritas a la zona, «els campaments a Sèrbia i Belgrad estan superpoblats i milers de persones dormen a la intempèrie».
«Càritas està a primera línia de l’emergència –afegeixen—, oferint roba, aliments i ajuda mèdica als migrants i refugiats. «Feim tot el que el Govern ens permet fer, ja que l’acollida als immigrants al país està sota el control estricte del Govern i aquest no vol que les organitzacions de la societat civil operin de forma autònoma. Encara que tindríem els mitjans per respondre, no se’ns permet fer-ho de forma adequada».

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=430_ENTITATS_DENUNCIEN_LA_PASSIVITAT_DE_LA_UE_DAVANT_L’ONADA_DE_FRED_POLAR_QUE_ESTÀ_AFECTANT_ALS__REFUGIATS_A_GRÈCIA_I_ELS_BALCANS&&noticia_id=9653

Por Prensa