Un total de 115 màrtirs, 95 sacerdots i 20 laics, han estat beatificats a Almeria per patir persecució religiosa durant la Guerra Civil Espanyola. Entre ells, el seglar Luis Belda i Soriano de Montoya.

Encara que d’arrels granadines, va néixer a Palma i va rebre el baptisme dos dies després del seu naixement a l’Església Parroquial de Santa Eulàlia. Traslladada la família a Madrid, el 27 d’octubre de 1910 va rebre la seva primera comunió al madrileny temple de la Concepció. Als deu anys va perdre el seu pare, que treballava en l’organització del XXII Congrés Eucarístic Internacional.
Després brillants oposicions, va ser nomenat Advocat de l’Estat. El deu d’agost de 1925 va contreure matrimoni amb la senyora Josefa Alberti Merello a l’Església Parroquial de la Concepció de Madrid. Durant la dècada del seu matrimoni varen donar a llum sis fills. Per motius laborals la família es va instal·lar a Almeria, on es varen fer molt amics del Bisbe fra Bernardo Martínez Noval.
És difícil sintetitzar el compromís apostòlic del servent de Déu. Membre de l’Associació Catòlica de Propagandistes i de les Conferències de Sant Vicenç Paül, així com del Consell Diocesà de Premsa des del Sínode de 1929. Just iniciada la Persecució Religiosa va ser detingut i varen treure la seva família al carrer. El set de juliol de 1936 va ser llançat com a presoner al vaixell Capità Segarra. Com recorda la seva filla Carmen: «A la mateixa presó demanava a ma mare que fos fidel al Senyor i que esperés la misericòrdia i que ens eduqués en l’amor del Senyor.» La nit del catorze d’agost, al costat de vint presoners, va ser lligat i portat a la platja de la Garrofa. Abans havia dit a la seva esposa: «Perdon a tots els qui m’han ofès i als qui em puguin fer mal, de tot cor.» Llançat el seu cos martiritzat a la mar, dos mesos després es va trobar a la platja del Zapillo. Tenia trenta-quatre anys.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=BEATIFICAT_EL_MALLORQUÍ_LUIS_BELDA_I_SORIANO_DE_MONTOYA&&noticia_id=9873

Por Prensa