Càritas Espanyola ahir va decidir llançar una campanya de solidaritat amb Veneçuela per respondre a la petició urgent de la Càritas Nacional d’aquest país per recaptar els 1,8 milions d’euros necessaris per finançar el repartiment d’ajuda d’emergència en deu estats.
Ajuda urgent per 24.000 persones
El pla de resposta a la crisi humanitària d’accés a alimentació i salut que acaba de posar a punt Càritas Veneçuela té com a objectiu prioritari garantir durant un any ajuda de primera necessitat de 24.000 persones en els estats de Caracas, Miranda, Lara, Trujillo, Barinas, Anzoátegui, Zulia, Bolívar, Sucre i Vargas.
Els destinaris d’aquesta operació seran infants menors de 5 anys, dones embarassades, persones de la tercera edat que viuen soles i famílies en situació d’especial dependència. La distribució d’ajuda es realitzarà a través de la xarxa nacional de Càritas Diocesanes i Parroquials.

Al llindar de la subsistència
Càritas Veneçuela fa aquesta petició d’ajuda a totes les Càritas de la xarxa internacional davant el progressiu deteriorament de les capacitats de subsistència de les famílies més vulnerables, acuitades per l’agreujament progressiu de l’escassetat de productes de primera necessitat, els nivells d’inflació, el col·lapse del sistema de salut i el clima de violència, que limita seriosament l’accés a aliments, atenció mèdica o serveis bàsics del govern.
Segons les dades aportades per la Càritas nacional, el 82% dels veneçolans viu actualment en la pobresa. La inflació anual acumulada és de 700%, la més alta del món, i el FMI preveu un augment d’1.200% en el proper any. La inflació alimentària reflectida pel programa d’alimentació de l’Estat és de 833% en l’últim any.
Així mateix, la salut s’està deteriorant a causa d’una escassetat de productes farmacèutics de més de 85%. Per exemple, no és possible trobar 11 de 29 medicaments bàsics per al tractament del càncer. S’està produint, a més, una reemergència de malalties que es pensava que havien estat eradicades, en particular el paludisme, la diftèria i la tuberculosi. D’altra banda, el país manté un deute de 6 mil milions de dòlars en béns farmacèutics, segons la Federació Farmacèutica de Veneçuela.
Desnutrició i abandonament escolar
La desnutrició aguda en menors de 5 anys s’ha triplicat en menys de 2 anys i supera els llindars permissibles de severitat de l’OMS.
En l’àmbit educatiu, durant l’any 2017 l’abandó escolar d’estudiants de primària s’ha incrementat en 45%. A les escoles de l’Església catòlica es reporta un increment del 20% d’abandó. El 45% dels infants assenyalen que falten a l’escola perquè no tenen res per menjar.
Des del punt de vista alimentari, la Càritas local alerta que els nivells de desnutrició aguda en menors de 5 anys aconsegueixen nivells de crisi humanitària, mentre que al darrer any es registra un augment en un terç de la mortalitat infantil i de 2/3 de la mortalitat materna, la qual cosa indica la severitat del col·lapse del sistema nacional de salut.
Càritas Veneçuela assegura que el país s’ha convertit “en un estat fallit, sense garanties de serveis essencials per aconseguir benestar nutricional, salut, aigua, educació i benestar general”.

Solidaritat de Càritas Espanyola
Càritas Espanyola ha decidit posar a la disposició de Càritas Veneçuela, com a resposta inicial a la seva crida d’ajuda, una partida de 100.000 euros. Així mateix, llança la campanya “Càritas amb Veneçuela” per canalitzar la solidaritat de la ciutadania espanyola amb la població veneçolana davant aquesta situació d’emergència.

COMPTES DE CÀRITAS DIOCESANA DE MALLORCA INDICANT “VENEÇUELA”
Telèfon de donacions: 971 71 72 89- www.caritasmallorca.org
BMN Sa Nostra ES55 0487 2099 1620 0001 2803

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=CÀRITAS_ESPANYOLA_LLANÇA_UNA_CAMPANYA_DE_SOLIDARITAT_AMB_VENEÇUELA&&noticia_id=10130

Por Prensa