Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, que es celebra el dia 17 d’octubre, la Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-Illes Balears, de la qual Càritas Diocesana de Mallorca n’és membre actiu, va posar de manifest que a les Illes Balears segons indicador AROPE, el 26’3% de la població, gairebé 300 mil persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social. Així doncs, tot i la bona marxa del turisme, que és el sector productiu més important de les nostres illes, el creixement econòmic no està solucionant els greus problemes de pobresa que pateixen les Illes Balears.

Així mateix, es destacà que a l’arxipèlag el 10’4% de la població, quasi 115.000 persones viuen en situació de pobresa extrema, és a dir, sobreviuen amb menys de 332 € al mes, xifra que evidencia que aquests suposats “brots verds” de la economia no arriben a tots els grups de la població. En aquest sentit, cal dir que Balears té la tercera taxa més alta de pobresa extrema, després d’Andalusia i Canàries. S’ha de recordar que els pobres són els primers en pagar les conseqüències de la crisi però, alhora, són els darrers als quals arriba els beneficis del creixement econòmic.

D’altra banda, l’Informe de l’Estat de la Pobresa de l’EAPN posa en relleu que el 7’7% de la població, quasi 85.000 persones de l’arxipèlag viuen en situació de Privació Material Severa. En relació amb aquest indicador, gairebé 41.000 persones no poden menjar almenys dos cops a la setmana carn o peix; 444.000 no tenen capacitat per afrontar les despeses imprevistes, més de 230.000 persones tenen retards en el pagament de les seves hipoteques o lloguers i més de 81.000 persones no poden mantenir el seu habitatge amb una temperatura adequada.

La Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-­‐Illes Balears també vol fer palès que el 8’4% de la població menor de 60 anys resident a les Balears viu en llars amb baixa intensitat de treball, el que suposa més de 74.000 persones. Dada que sembla encoratjadora si la comparem amb la resta de l’Estat Espanyol, però que ens condueix a afirmar que actualment tenir una feina no vol dir sortir de la pobresa, donat que l’ocupació laboral que s’està generant en aquestes moments és de pitjor qualitat que abans de la crisi. No en va, avui en dia s’ha generalitzat la categoria laboral de “els treballadors pobres”, que defineix a totes aquelles persones que disposen d’un treball precari, temporal i insegur. Per tant, es constata un augment de la desigualtat social entre rics i pobres a la nostra societat.

Pel que fa a l’Estat espanyol, les dades no són més encoratjadores. L’Informe de l’Estat de la Pobresa de l’EAPN assenyala que 13’5 milions de persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social, de les quals més de 3.500.000 persones pateixen pobresa extrema.

Quant a la pobresa infantil a l’Estat espanyol, les dades de l’informe són preocupants: més d’un de cada tres nins i nines vieun situacions de precarietat. Cal destacar en relació amb aquest punt, la difícil situació que les famílies monoparentals amb un o més nins dependents. Actualment, més de la meitat de les persones que viuen en llars monoparentals estan en risc de pobresa i/o exclusió social.

El proper dilluns dia 17 d’Octubre es celebra el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa i des de Càritas Diocesana de Mallorca i totes les entitats que conformen la Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-illes Balears es convida a tota la ciutadania a unir-se a l’acte públic que es farà de 18 a 20 h a la Plaça Espanya de Palma, que vol donar veu a les persones en situación d’exclusió social i demanar un compromís dels governs per a eradicar la pobresa.

Trobareu més informació a http://xarxainclusio.org

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=EAPN-ILLES_BALEARS_PRESENTÀ_AHIR_L’INFORME_DE_L’ESTAT_DE_LA_POBRESA_2015&&noticia_id=9381

Por Prensa