El proper dilluns 20 de juny se celebra el Dia Mundial dels Refugiats, una jornada en la qual Mans Unides s’uneix a la preocupació social generada davant el que, a Europa, ja ha estat considerada la major crisi de desplaçats des de la II Guerra Mundial. Per a l’organització, que treballa en cooperació al desenvolupament des de fa 57 anys, aquesta situació té el seu origen en la manca de desenvolupament i absència de democràcia fruit de la injustícia, l’egoisme i la violència humana. Al món, a dia d’avui, 59.500.000 de persones s’han vist obligades a desplaçar-se forçosament; una xifra que ha augmentat de manera important en els últims anys a causa de les guerres i conflictes (8,3 milions de persones més, entre 2014 i 2015). Del total de desplaçats, 19,5 milions són refugiats, 38,2 milions desplaçats interns i 1,8 milions sol·licitants d’asil per causes diverses. Segons les últimes dades de l’ACNUR, presentats el passat 13 de juny, 1,19 milions de desplaçats forçosos hauran de ser reubicats en un tercer país en 2017.

Segons María González-Dyne, de l’Àrea de Projectes de Mans Unides ‘per a la nostra Organització totes aquestes realitats són importants ja que totes pertoquen a persones que viuen situacions d’indignitat i sofriment a causa de la llunyania forçosa de les seves llars i per això, amb totes elles treballam, recolzant-les i acompanyant-les en els seus processos d’integració’.

MANS UNIDES AMB ELS REFUGIATS DE LÍBAN, TAILÀNDIA I EGIPTE
Com a conseqüència de la guerra de Síria, el Líban és un dels països més afectats per l’actual crisi de refugiats. Actualment acull un milió i mig de refugiats en una població de 4,5 milions d’habitants, és a dir, el 30% de la seva població, com si a Espanya acollíssim 15 milions de refugiats. Amb l’objectiu d’afavorir la seva integració, Mans Unides inicia aquest estiu un projecte de ‘Promoció i protecció infantil’ a Trípoli, ciutat costanera a 85 km. De Beirut, des d’on la majoria de refugiats sirians (uns 250.000) intenten sortir cap a Turquia o altres destinacions europees. La convivència amb un nombre tan elevat de refugiats està generant problemes socials a la ciutat, com l’abandonament escolar, el treball infantil, la delinqüència, la drogoaddicció i les tensions polítiques. El projecte, per un import de 80.000 euros, es realitzarà durant dos anys, al costat de Caritas Líban, al barri de Maarat i beneficiarà 90 nins i nines i les seves famílies (210 persones en total). D’ells, el 50% són refugiats sirians, el 40% libanesos en exclusió social i la resta refugiats iraquians, egipcis o eritreus. A tots ells, nins i famílies, se’ls oferirà suport escolar, assessoria legal, atenció sanitària i psicosocial.

Tailàndia és un dels països d’Àsia amb més refugiats i immigrants no registrats (uns 3 milions; 4,3% de la població). Els seus drets humans són vulnerats constantment, el que converteix al país en un dels que tenen pitjors índexs en el món pel que fa a tracta i tràfic de persones per a la seva explotació laboral i sexual. Allà, Mans Unides realitza, des d’agost de 2015, un projecte d’Empoderament de treballadors birmans i les seves famílies’ per un import de 87.835 euros, que beneficia directament a 8.325 persones. El projecte es realitza a l’àrea metropolitana del Gran Bangkok i a la zona fronterera de Kanchanaburi, on s’ubica la zona de Three Pagodes Pass on, com a fruit dels anys d’agitació política i la lluita armada entre el Govern de Birmània (ara Myanmar) i l’Exèrcit d’alliberament de l’Estat Karen, s’han produït grans desplaçaments de persones i famílies. De fet, en aquestes províncies es calcula que hi ha més de 350.000 immigrants (entre ells, població de la minoria rohingya, especialment perseguida i massacrada en els últims 20 anys) susceptibles d’arrestos o expulsió, que són víctimes de l’explotació per part de funcionaris corruptes o ocupadors sense escrúpols, i amb moltes dificultats per accedir als serveis socials bàsics als quals tenen dret. Mans Unides porta més de 10 anys treballant al costat de la Comissió Nacional Catòlica de Migracions (NCCM), dependent de la Conferència Episcopal Tailandesa, per facilitar a aquesta població oportunitats educatives, un millor coneixement de la llengua i la cultura tailandesa, i un coneixement sobre la legislació reguladora de les obligacions i drets, i també accedeixen a microcrèdits a través de les organitzacions comunitàries de base. Tot això els facilita la integració sociolaboral en el país d’acollida.

Egipte, que viu una situació de crisi econòmica, política i social, és un dels països que rep més refugiats d’Eritrea (d’on ha partit, en l’última dècada, el 5% de la població). Encara que l’objectiu de destinació d’aquesta població és Israel, aquestes persones, generalment joves, són retingudes a la península del Sinaí on són interceptades per traficants que els provoquen tortures físiques i psíquiques, per la qual cosa arriben finalment al Caire amb greus seqüeles. Precisament al Caire, al barri de Zamalek, acaba de finalitzar el projecte de Mans Unides de suport educatiu per a nins i adults refugiats eritreus que, per un import de 25.471 euros, ha atès directament a 300 joves i 100 nens i ha beneficiat indirectament a unes 2.000 persones. El projecte s’ha realitzat amb l’Institut Missioner combonià, que treballa des de fa 30 anys amb la comunitat eritrea, i disposa d’instal·lacions on els ofereixen l’acollida i tot el suport necessari perquè puguin integrar-se en la societat egípcia: suport psicològic, formació i capacitació en matèries com anglès i informàtica, condicions imprescindibles perquè aquesta població tingui la possibilitat de guanyar confiança personal, autoestima, defensar els seus drets i tenir opcions laborals que els facilitin una integració i una vida més digna.

Segons assegura María González-Dyne, de l’Àrea de Projectes de Mans Unides ‘els refugiats es mereixen acció i inversió, no indiferència i crueltat, i en tot això és en el que Mans Unides treballa al Líban, Tailàndia i Egipte, entre altres països’.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=MANS_UNIDES_DENUNCIA_LA_SITUACIÓ_DELS_REFUGIATS_AL_LÍBAN,_TAILÀNDIA_I_EGIPTE&&noticia_id=9104

Por Prensa