Ha mort als 84 anys a Perú el missioner Mn. Miquel Parets Serra després d’una vida entregada a les missions. El funeral a Mallorca se celebrarà dijous, 2 de juny, a les 20 h, a la Parròquia de Santa Maria del Camí.

El cos del missioner ha estat vetlat a la seva parròquia de San Cristóbal (diòcesi de Chosica). Acte seguit ha sortit cap al Penal de Lurigancho —on Parets ha exercit la seva tasca en la darrera etapa de la seva vida— i al Penal de Castro Castro. Avui serà enterrat al Santuari de San Martín de Porres per decisió del Bisbe Norberto Strotmann.

Una vida entregada a les missions mallorquines
Ordenat de prevere el 1957, el seu primer contacte amb les missions va ser el 1961, quan va arribar a Burundi. Es pot considerar un dels pioners en la consolidació de la col·laboració de Mallorca a Burundi de manera continuada. Així, en el mes de desembre de 1965 Mons. Nestor Bihonda, bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de Gitega (Burundi), viatja a Mallorca acompanyat per Miquel Parets i planteja al bisbe de Mallorca Mons. Rafael Álvarez Lara la possible col·laboració de Mallorca amb Burundi.

Durant la Setmana Santa de 1973, Miquel Parets comença el seu calvari personal d’acusacions per part de les autoritats civils de Gitongo per suposades accions polítiques, amb judicis davant el governador de Gitega. En els judicis es demostra la falsedat de les acusacions i no es troben motius per expulsar-lo del país, però es veu obligat a abandonar la província de Gitega. Així Miquel Parets comença el seu llarg èxode i se’n va a residir a altres parròquies amb Pares Blancs i capellans natius, fins a la seva expulsió del país, en el mes d’octubre de 1979, juntament amb altres cinquanta-dos missioners.

Així, 18 anys més tard es traslladaria a Cajamarca, Perú, on faria estada durant 8 anys més en dues etapes.

L’any 1990, a petició del bisbe de Muyinga, Mons. Roger Mpungu, Miquel Parets torna a Burundi per a treballar a la parròquia de Gitaramuka (Muyinga). La situació política ha canviat, els missioners són ben rebuts i es demana a la Diòcesi que restableixi la seva presència a l’arxidiòcesi.

En el mes d’octubre de 1993 esclata una guerra civil entre ‘hutus’ i ‘tutsis’ i entre partits polítics que durarà prop de 15 anys. El Bisbe de Mallorca ordena els missioners que deixin el país. Miquel Parets resideix tres mesos a Rwanda abans de tornar a Mallorca.

El 1999 torna a Perú, concretament a la Parròquia de San Cristóbal (Diòcesi de Chosica) amb un encàrrec especial per a la Pastoral Penitenciària als ‘penals’ de Lurigancho i Castro Castro.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=MOR_A_PERÚ_EL_MISSIONER_MALLORQUÍ_MIQUEL_PARETS_SERRA&&noticia_id=9039

Por Prensa