La celebració del Dimecres de Cendra marca l’inici de la Setmana Santa. Així, aquest 1 de març, l’Administrador Apostòlic presidí la celebració a la Catedral de Mallorca, acompanyat per nombrosos fidels i sacerdots. En la seva homilia, Mons. Taltavull féu seves les paraules del Papa Francesc, tot definint la Quaresma com “un nou començament, un camí que ens porta a una destinació segura: la Pasqua de Resurrecció, la victòria de Crist sobre la mort”. I afegí: “Tornar a Déu amb tot el vostre cor” —com es llegeix a les lectures del dia— és no acontentar-nos amb una vida mediocre, sinó créixer en l’amistat amb el Senyor”. Serà bo que aquest sigui l’objectiu fonamental d’aquest temps penitencial que avui iniciam”. Dos dons, afirmà, ens ofereix la vivència a fons de la Quaresma: El do de la Paraula de Déu i el do de l’altre.

En aquest context, el Bisbe Sebastià assenyalà els refugiats que demanen asil com “aquests pobres que no coneixem però hi són i estan patint més que ningú”. Així, es demanà: “Per què no obrir corredors humanitaris que facilitin l’accés de forma legal i segura als nostres països als qui de forma desesperada fugen de la guerra, de la injustícia i de la fam?” “Convé que ens vacunem de misericòrdia per evitar el perillós virus de la indiferència i que la nostra conversió sigui també col·lectiva, de tot el nostre poble amb les seves institucions al front, com s’ha demanat recentment en tantes manifestacions en els nostres pobles i ciutats. Que sigui aquest un gran signe d’acollida misericordiosa envers aquestes masses de pobres que clamen a les nostres fronteres demanant que els reconeguem la seva dignitat i els acompanyem en la seva situació dramàtica”.

La imposició de la cendra marca l’inici de la Quaresma, en la qual els cristians es preparen per celebrar la Pasqua amb quaranta dies d’austeritat. A totes les esglésies de Mallorca se celebra aquest esdeveniment de manera solemne.

La cendra s’ha considerat des d’antic un signe d’humilitat. La cendra, com a pols, és un signe eloqüent de la fragilitat, del pecat i de la mortalitat de l’home i, en rebre-la, hom reconeix la pròpia limitació. Així el costum d’imposar cendra en l’inici de la Quaresma es practica a l’Església des dels seus orígens. Les cendres s’obtenen de la crema de les palmes que es beneïren l’anterior Diumenge de Rams. La benedicció i imposició té lloc en el transcurs de la missa, després de l’homilia.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=EL_BISBE_SEBASTIÀ_CONVIDA_LES_INSTITUCIONS_A_OBRIR_CORREDORS_HUMANITARIS_PER_ALS_REFUGIATS_A_LA_CELEBRACIÓ_DEL_DIMECRES_DE_CENDRA&&noticia_id=9771

Por Prensa