Noticia de la Diócesis de Mallorca

LES ENTITATS D’ACCIÓ SOCIAL DE L’ESGLÉSIA A ESPANYA REBUTGEN L’ACORD SUBSCRIT ENTRE LA UE I TURQUIA PER RETORNAR TOTS ELS REFUGIATS

Gestión parroquial online

Vet aquí el comunicat publicat per les entitats d’acció social de l’Església que treballen amb refugiats i migrants:

“Les entitats d’acció social de l’Església que treballen amb refugiats i migrants —Càritas, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau— expressen la seva consternació i el seu més absolut rebuig davant l’acord aconseguit ahir a Brussel·les entre la Unió Europea i Turquia que permetrà retornar al territori turc a tots els refugiats que en els últims mesos han arribat a Europa des de les costes del Egeu.

Aquestes entitats volen denunciar un acord inèdit, que suposa un gir radical en la política migratòria i un seriós retrocés en matèria de drets humans. De fet, la Unió Europea ha decidit comprar, amb el desemborsament d’una partida extraordinària de 3.000 milions d’euros addicionals al Govern d’Ankara i altres contrapartides, la contenció dels refugiats fora de les fronteres comunitàries y permetre la devolució —fins i tot col·lectiva— a Turquia de totes les persones refugiades que arriben a la Unió.

Amb això, la imatge d’una Europa dels mercaders torna a emergir com a escandalós colofó a la llarga sèrie d’accions caòtiques, confuses i repressives que en els últims mesos vénen adoptant-se contra els refugiats a la Frontera Est.

L’acord adoptat amb Turquia viola els convenis internacionals i europeus ratificats pels Estats membres que prohibeixen expressament la devolució de persones que són objecte de persecució o víctimes de guerra. És, per tant, inaplicable. A més, suposarà un major increment, si és possible, de l’immens saldo de sofriment, dolor i mort per part dels qui segueixen arriscant cada dia les seves vides mentre cerquen benestar, seguretat i protecció a les portes d’Europa.

Demanam als Estats membres que defensin la Convenció de Ginebra i s’atinguin als valors proclamats en les seves constitucions. Instam una vegada més a la UE al fet que ofereixi canals legals i segurs per accedir al nostre territori, garantint la protecció dels drets humans i la dignitat d’aquestes persones que fugen del terror i la desesperació.

Convidam a la comunitat cristiana i a tota la societat a expressar el seu rebuig inequívoc a aquest acord, que condemna a tots aquests éssers humans —dones i nins en la seva majoria—a veure truncats els seus anhels de llibertat.

Com el Papa Francesc va assenyalar en el seu discurs davant del Parlament Europeu, “Europa serà capaç de fer front a les problemàtiques associades a la immigració (…) si és capaç d’adoptar polítiques correctes, valentes i concretes que ajudin als països d’origen en el seu desenvolupament sociopolític i a la superació dels seus conflictes interns —causa principal d’aquest fenomen–, en lloc de polítiques d’interès, que augmenten i alimenten aquests conflictes. És necessari actuar damunt les causes i no només damunt els efectes”.»

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=LES_ENTITATS_D’ACCIÓ_SOCIAL_DE_L’ESGLÉSIA_A_ESPANYA_REBUTGEN_L’ACORD_SUBSCRIT_ENTRE_LA_UE_I_TURQUIA_PER_RETORNAR_TOTS_ELS_REFUGIATS&&noticia_id=8769