La Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va fer públic el passat dijous 23 de febrer la ratificació del nomenament dut a terme pels bisbes de la Comissió Episcopal de Pastoral Social (CEPS) de Manuel Bretón Romero com a president de Càritas Espanyola.

El nou president de la Confederació Càritas dirigia, des de la seva creació a 2013, la Càritas Castrense. Pren el relleu de Rafael del Río Sendino, que deixa el càrrec amb 76 anys, després d’haver presidit la institució amb intensa dedicació al llarg de 12 anys especialment significatius en la vida de Càritas i de la societat espanyola.
Amb aquest nomenament, Manuel Bretón assumeix també, de manera automàtica, la presidència de la Fundació FOESSA (Foment d’estudis Socials i de Sociologia Aplicada), vinculada a Càritas.

Militar de carrera, Manuel Bretón és tinent general retirat. Nascut el 1946 a Madrid, va ingressar en l’Acadèmia Militar de Saragossa en 1964, on quatre anys més tard obtindria el despatx de tinent d’Artilleria.
Al llarg de la seva trajectòria en les Forces Armades ha exercit diverses responsabilitats, entre les quals cal destacar la seva etapa com a ajudant de camp, primer, i posteriorment com a secretari personal de S. M. El Rei.

Ha estat, així mateix, cap de gabinet de els ministres de Defensa, Federico Trillo i José Bono. Ha desenvolupat també una intensa activitat professional en l’exterior, on ha participat en el “Eurocuerpo” i exercit com a agregat de Defensa a les Ambaixades d’Espanya a Alemanya, Àustria i Suïssa. A l’actualitat continua lligat al món de la seguretat i la defensa com a membre de EuroDefense-Espanya.
En finalitzar la seva darrera destinació com a professional, Manuel Bretón va decidir dedicar tot el seu temps lliure i el màxim esforç a l’ajuda a les persones en situació més vulnerable a través de la seva participació, en estreta col·laboració amb l’arquebisbe castrense, monsenyor Juan del Río , en la gestació de la Càritas castrense, que finalment veuria la llum a 2013 i de la qual ha estat fins avui el seu director general. En aquests quatre anys d’existència, Càritas Castrense, liderada per un grup de voluntaris, ha donat grans passos en la seva organització i posada en marxa de diversos projectes que intenten acostar la seva activitat als objectius de desenvolupar una labor de naturalesa soci-caritativa en aquells llocs on existeixi una necessitat a l’àmbit castrense o a les missions internacionals on estan involucrades les nostres Forces Armades, Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Casat, amb cinc fills i deu néts, el nou president de Càritas parla diversos idiomes i està en possessió de diverses distincions tant civils com a militars.

Dilatada trajectòria de Rafael del Río

Nomenat per al seu primer mandat al març de 2005, la dilatada trajectòria de 12 anys de Rafael del Río al capdavant de Càritas Espanyola han marcat una etapa de progressiu enfortiment de la base social de la Confederació, que dels 60.000 voluntaris censats al començament de la seva presidència ha passat a més de 83.000.
Un altre tant cal dir de l’evolució dels recursos invertits per Càritas a les seves diferents accions de lluita contra la desigualtat social i la precarietat. Si a 2005, la Confederació Càritas destinava als seus programes un total de 170 milions d’euros, a 2015 els recursos manejats pel conjunt de les 70 Càritas Diocesanes en accions de lluita contra la pobresa dins i fora d’Espanya van superar els 328 milions d’euros.

Com a membre del Pontifici Consell «Cor Unum», l’organisme de la Santa Seu dedicat a coordinar la pastoral social de l’Església a tot el món, Rafael del Río ha tingut l’oportunitat de treballar estretament amb els papes Benedicte XVI i Francesc.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=MANUEL_BRETÓN_ROMERO,_NOU_PRESIDENT_DE_CÀRITAS_ESPANYOLA&&noticia_id=9769

Por Prensa