Vàries setmanes després del devastador terratrèmol que va assolar la franja costanera del nord del país, Càritas Equador ha dissenyat un pla de post-emergència i reconstrucció (Emergency Appeal, EA) per valor d’1,4 milions d’euros i les seves accions es dirigiran, durant els propers 12 mesos, a garantir solucions integrals, duradores i dignes a 700 famílies sense recursos (unes 3.500 persones) que van ser greument copejades pel sisme del passat 16 d’abril.
Quatre eixos prioritaris
Aquest pla, pel que Càritas Equatoriana ha demanat ajuda a la xarxa internacional de Càritas per seu finançament, abordarà aquests quatre eixos de treball per a cadascuna de les 700 famílies:
– Garantir seguretat alimentària i articles no alimentaris de primera necessitat a les famílies afectades.
– Proporcionar suport espiritual, psicològic i social als damnificats, així com accions d’enfortiment comunitari.
– Impulsar programes de reconstrucció de vivendes antisísmiques.
– Desenvolupar activitats de reactivació econòmica per a l’obtenció de mitjans de vida dignes i duradors.

Els beneficiaris de totes aquestes accions, que s’executaran entre l’1 de maig de 2016 i el 30 abril de 2017, són les famílies més afectades i que es troben en condicions d’especial precarietat de les províncies de Manabí (cantons Jama i Pedernales), Maragdes (cantón Muisne) i Los Ríos (cantón Babahoyo).

Habitatge, autoconsum i micro projectes

En el capítol d’habitatge, les accions que impulsarà Càritas Equador tenen com a objectiu aconseguir que les famílies afectades tinguin cases saludables i segures. A més, s’impulsarà la participació activa dels propis damnificats en la construcció de les seves noves llars, pel que s’utilitzaran materials de la zona i mesures antisísmiques.
Un altre de les prioritats incloses en l’EA és garantir l’autosuficiència alimentària de les famílies. Per a això, es crearan horts integrals que assegurin la disponibilitat d’aliments a les llars.
I pel que fa a establir condicions de vida dignes i estables a les comunitats afectades, el pla de reconstrucció contempla el finançament de micro projectes familiars de caràcter productiu i de servei en un marc d’economia social i solidària.
A tot això s’afegeix el treball d’enfortiment comunitari per capacitar a les famílies en la gestió de riscos, la resiliència, la solidaritat i la reciprocitat.
Les últimes dades disponibles sobre l’impacte del terratrèmol parlen de 660 morts, 31 desapareguts i 4.605 ferits. 113 persones han estat rescatades amb vida d’entre els enderrocs i un total de 22.421 damnificats estan acollits en albergs temporals. Hi ha 1.125 edificacions destruïdes, 829 seriosament afectades i 560 escoles danyades.
En anunciar els detalls i abast del pla de reconstrucció integral, Maurici López, secretari executiu de Càritas Equador, ha explicat com el terratrèmol “ha infringit les voluntats de dones i homes que encara no aconsegueixen comprendre el que ha succeït i intenten amb esperança reconstruir-se i reconstituir-se després de tan dramàtica experiència”.
“Com sol succeir en les situacions més doloroses, lamentablement ha afectat encara més a les persones més vulnerables, que esperen poder trobar la força i l’esperança per refer-se d’aquesta situació gradualment i amb l’acompanyament necessari, procés en el qual esperem aportar de manera rellevant com Càritas Equador”, afegeix.

Resposta de Càritas Espanyola

Càritas Espanyola, que ja ha enviat una partida inicial de 100.000 euros a Càritas Equador, està estudiant ja el suport econòmic que oferirà a Càritas Equador per finançar la crida d’emergència.
A més, roman oberta la seva campanya de solidaritat amb els damnificats sota el lema “Càritas amb Equador”, a la qual és possible fer aportacions a través del telèfon 900.33.99.99, de diferents comptes corrents obertes i de la pròpia web de Càritas Espanyola.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=CÀRITAS_EQUADOR_LLANÇA_UN_PLA_DE_RECONSTRUCCIÓ_PER_ALS_PROPERS_12_MESOS_PER_VALOR_D’1,4_MILIONS_D’EUROS&&noticia_id=8959

Por Prensa