La Catedral de Mallorca va inaugurar el passat 4 de juliol l’exposició “Els tapissos flamencs de la Seu”, composta per quatre dels 12 tapissos que pertanyen a la col·lecció del segon terç del segle XVI que el canonge Jeroni Garau va llegar al temple.
Les peces han passat per un procés de restauració que ha durat dos anys al Taller Pepa Garrido de Madrid, especialitzat en teixits. Els quatre tapissos en qüestió (dos de la sèrie de Nabucodonosor, un de la de Jacob i un altre de la de Tobies) han estat els primers en restaurar-se perquè eren els que es trobaven en pitjors condicions, però està previst que els vuit restants també siguin restaurats. Durant el procés de restauració s’han eliminat les capes de pols i s’ha retornat l’aspecte original a les peces, mitjançant una neteja, consolidació estructural i reintegració.
La col·lecció de tapissos, que es troba penjada a la Seu des de fa al voltant de tres dècades, no tornarà al seu lloc habitual, la Capella Reial, sinó que romandran emmagatzemats fins que s’hagin d’utilitzar o exposar a algun museu. Durant l’exposició, que es podrà veure fins al proper 7 d’agost, els quatre tapissos restaurats estaran penjats a les naus laterals, als peus de la Catedral.
El canonge Jeroni Garau (1531-1607) fundà la capella de Sant Jeroni de la Seu, on hi fou enterrat. El conjunt de tapissos fou teixit en el segon terç del segle XVI a Brussel·les. Dels dotze tapissos, onze són de temàtica religiosa i un de temàtica profana. Representen tres sèries de temàtica bíblica: quatre són de la Història de Nabucodonosor, quatre sobre la història de Jacob i tres sobre la història de Tobies. La sèrie de la “Història de Nabucodonosor” fou la primera que va adquirir Garau.
La textura de llana i seda és de bona qualitat i consta de set a vuit fils d’ordit per centímetre. Els colors emprats són blaus, verds, grocs, vermells i ocres. Els marcs es composen de garlandes i motius vegetals amb una figura simbòlica dins un nínxol a cada costat.

Fuente original: http://www.agenciabaleria.com/200-ampliar_noticia.php?idioma=cat&&desc=LA_SEU_INAUGURA_L’EXPOSICIÓ_“ELS_TAPISSOS_FLAMENCS_DE_LA_SEU”_&&noticia_id=10202

Por Prensa